טיפול בעזרת סוסים בתקשורת חיובית
השיטה
עבודה עם סוסים ב"גישה חיובית"
גישת החיזוקים החיוביים מיושמת בעולם כבר למעלה משני עשורים. בישראל הגישה עדיין בתחילת דרכה. אנו גאים להיות מהחוות הראשונות בארץ אשר עובדות על פי עקרונותיה. החווה החיובית מציעה לכם הזדמנות למפגש ייחודי בין אנשים לסוסים במרחב קסום ובאוירה מאפשרת ועוטפת. הערך הרגשי-טיפולי במפגש נוצר על ידי התהליך של בניית שפה משותפת עם הסוסים. באמצעות תרגול של צפייה, הקשבה, נוכחות וכבוד הדדי, הסוסים עצמם ילמדו אותנו מיומנויות חיוניות של תקשורת מילולית ולא מילולית, הגדרת כוונות והקשבה לצרכים, אמפטיה, וויסות רגשי, מיומנויות יצירת קשר ובניית אמון. העבודה עם הסוסים מקדמת צמיחה והתפתחות ומקנה כלים חשובים בפיתוח תרבות של הקשבה הסכמה וסבלנות.
עקרונות הגישה – מהי הגישה החיובית (Force Free)
הגישה מבוססת על מחקרים מתחום מדעי ההתנהגות ולמעשה נשענת על כללי תאוריית הלמידה (ביהייויוריזם). במחקריו ב.פ סקינר חקר התנייה אופרנטית שלפיה הלמידה מבוססת על הקשר בין גירוי לתגובה. לפי תאוריה זו, גירוי הוא תמריץ, למה שאנו מעוניינים להשיג. התגובה היא ההתנהגות שעלינו לבצע, על מנת שנוכל להשיג תמריץ זה. כלומר, אנחנו יכולים לגרום לשינוי התנהגות או למידה התנהגויות חדשות על ידי חיזוק התנהגויות חיוביות.
הבסיס לגישה מתחיל מהעקרון הבסיסי שלפיו אנו מנסים לספק לסוס תנאים של רווחה וכך להעניק לו סביבת למידה חיובית. נשאף לאפשר לו חופש בחירה ככל שניתן ולספק לו את תנאי המחייה שיענו לצרכיו במידה הגבוהה ביותר. הדגש הוא על חופש תנועה תמידי במרחב, חיים בעדר ולא בתאים נפרדים, מתן אוכל חופשי ממש כמו בטבע.
לכשיצרנו עבור הסוס סביבת למידה נעימה ומרגיעה, שיטת החיזוקים חיוביים מאפשרת לנו ללמד כמעט כל דבר שעולה ברוחנו, מעצם היותה מבוססת על משיכה והיא מסייעת לנו לייצר מוטיבציה אשר אינה מבוססת על צייתנות מרות, הפעלת כוח יצירת פחד או איום. במהלך למידה מבוססת חיזוקים חיוביים הסוס יבצע התנהגות שנבקש ממנו כדי להשיג תוצאה נעימה או מהנה (תוצאה שמעוררת רגש חיובי). החיזוקים החיוביים הם תגמולים, כגון אוכל, גירודים, או אפילו שבחים. על ידי התמקדות בחיזוק חיובי ובניית קשר חזק של אמון ותקשורת, שיטה זו מאפשרת לעצב התנהגויות רצויות אצל סוסים.
יצירת סביבה עוטפת המבוססת על כבוד הדדי והבנה עוזרת למשתתף להרגיש בטוח ונתמך, ומאפשרת לו לחקור ולקחת סיכונים במסע הלמידה שלו. על ידי התמקדות בחוזקות ומתן דגש על ההתקדמות, גישה זו מטפחת צמיחה ותחושת העצמה אצל המטופל, מעודדת אותו להתגבר על אתגרים ולמצות את מלוא הפוטנציאל שלו. יתר על כן, גישה זו מעודדת כישורי פתרון בעיות, חשיבה ביקורתית ופיתוח אינטראקציות חברתיות חיוביות.
הגישה מאפשרת לפגוש סוסים ממקום אחר. לנסות להתבונן על העולם לרגע מנקודת המבט שלהם, להשיל את התפיסות הישנות ולראות אותם בעיניים חדשות. המשתתף ילמד לפרק התנהגות למרכיביה, לקרוא תווי פנים ושפת גוף. להיפרד מתוויות שהשתמשנו בהם בהתייחסות לסוסים (כמו עקשן, ספוקי, דומיננטי, מאיים, מתעצל וכו…)
התמורה שמביאה איתה תפיסה שנותנת לתהליך וחווית הלמידה ערך שווה ולפעמים אפילו רב מן התוצאה היא מופלאה. היא מאפשרת מפגש מסוג אחר בין אדם לסוס, כזה המאפשר לסוסים ׳להמציא׳ וללמד אותנו על עצמם ועלינו, מפגש עם סוסים שבו מתקיים מבט חומל וחופש בחירה, מאפשר גם לנו לגלות אפשרויות חדשות וחופש בחירה עבורנו.
כיצד יתנהל המפגש בחווה
-
הפעילות כוללת מפגש טיפולי עם סוסים, מהקרקע וברכיבה חופשית, במתחם גדול ומרווח בו הסוס מסתובב בחופשיות.
-
המפגש יפתח בהיכרות ראשונית עם הסוס ובדיקה שהסוס מרגיש בנוח ונכון לעבוד איתנו, ושאנו מרגישים ובטוחים בקרבתו. לאחר מכן אנו מציעים לסוס לבצע התנהגות כלשהי או רצף התנהגויות כדי להשיג תוצאה שמעוררת רגש חיובי. כאשר הסוס יבצע את הפעולה המיוחלת אנו "נחזק" אותו באמצעות חטיף ומילות עידוד. ככל שהסוס ילמד את ההתנהדויות שאנו מנסים לעודד, אנו נעבור להציע לו התנהגות יותר מורכבת.
-
במהלך האינטראקציה עם הסוס אנו מנסים להבין כיצד התנהגות שלנו (שפת גוף, השמעת קול, מיקומנו במגרש, זמן התגובה שלנו) מקדמת את התקשורת עם הסוס ומסייעת לו "להביא" לנו את התוצאה שאנו מחפשים. ישנה חשיבות רבה לתקשורת ברורה, עקביות וסבלנות: תהליך זה הוא עיקרו של הטיפול הרגשי שכן הוא מבוסס על התנסויות שונות של המשתתף מהן הוא יכול ללמוד הרבה מאד על עצמו ולקבל כלים ותובנות.
-
במהלך המפגש הסוס הוא אקטיבי, יוזם ובשליטה. מכיון שהחוויה היא חיובית עבורו, ואינה מערבת כלל הפעלת מרות או לחץ (כגון שוט, מתג, רסן, משיכה חזקה בחבל הובלה וכו') הסוס ברוב המקרים שמח ומתרגש לקחת חלק פעיל בלמידה ובאינטראקציה. סוסים אשר עובדים בגישה החיובית מפתחים אמון רב במטפל ובבני אדם. הם יודעים שיש להם זכות בחירה ולכן יתמסרו למפגש המעניק להם עניין וגירוי מנטלי.
-
בסיום המפגש נסכם את הנעשה במפגש. ננתח יחד את הדינמיקה שהתרחשה, את הפעולות שלנו ואת התנהגות הסוס ונבחן את הקשר ביניהן. נתבונן בתהליך: החל משלב הגדרת המטרות ועד להשגתן או אי השגתן, נסיק מסקנות ונלמד על עצמנו תובנות חדשות אותן ננסה ליישם בעולם שמחוץ לחווה.
הערך הטיפולי של המפגש
-
הסטינג הטיפולי במרחב הפתוח בחוץ בתוך חווה שקטה חופשית ורגועה מעניק תחושת רוגע המהווה קרקע פוריה לתהליך למידה. המרחב הפתוח מפחית לחץ ומתח נפשי ומשפר את מצב הרוח.
-
עצם המפגש עם הסוס יש בו חוויה מרפאת. הסוס מקבל אותנו כפי שאנחנו ללא שיפוטיות וביקורת. הוא משקף את פעולותינו ונותן רפליקציה מיידית להצלחה. בכך נוצרת תחושת העצמה מחזקת עבור המטופל.
-
המטפל מוודא שהן המטופל והן הסוס ירגישו בטוחים במשך המפגש ותפקידו העיקרי יהיה לתווך ולפרש את הסיטואציה ולקדם את ההבנה שלנו את הדפוסים שונים שאנו נוטים להפעיל לעיתים באופן אוטומטי מבלי שנשים לב לכך: דפוסי קבלת החלטות, תגובות, רגשות, פעולות, התמודדות עם תסכול, פתרון בעיות, והסקת מסקנות ועוד. הלמידה המשותפת בסביבה מטפחת ומעצימה, מפתחת תחושת מסוגלות וחוסן ועל סמך התובנות העולות מן המפגש היא משפרת כישורי חיים.
הערך הטיפולי של מפגשים קבוצתיים
מפגשים קבוצתיים, בנוסף ללמידה המתרחשת במפגש סטנדרטי, מאפשרים לנו לשפר מיומנויות חברתיות באוירה תומכת ומאפשרת: שיתוף פעולה, תיאום, הקשבה, עבודת צוות, וויסות רגשי, יכולת ביטוי ומיומנויות תקשורת בקבוצה. במפגשים קבוצתיים האימון מתבצע ביחד כך שלכל אחד ניתן מקום והזדמנות לאמן ולהתחבר עם הסוסים. בסיוע התיווך והליווי של המטפל, המשימות של הקבוצה מקדמות תקשורת בריאה, מתן אמון וכישורי עבודת צוות. כמו כן המשתתפים יתרגלו מיומנויות חשובות כמו לקיחת אחריות פיתוח עצמאות ופתרון בעיות.
"In every job that must be done, there is an element of fun, you find the fun and snap the job is a game"
Mary Poppins